Noć knjige 2020.

Ispričala sam Dubrovačkim knjižnicama ponešto o knjigama koje su promijenile moj svijet

Divna Zečević: Život kao voda hlapi (Izbor iz dnevnika 1961 – 2006.)

„Život kao voda hlapi“ izbor je iz dnevnika etnologinje i pjesnikinje Divne Zečević. Divna je svoj dnevnik ispisivala od 1961. do 2006. godine, čak punih 45 godina, a izbor predstavljen u šestotinjak stranica knjige „Život kao voda hlapi“ pročitala sam u jednom dahu, iako do tada život i djelo Divne Zečević nisam poznavala. Divna i ja dijelimo jednaki datum rođenja, fakultetsku diplomu, ali i bezbroj identičnih pitanja i nedoumica koje čine sudbine žena na našim prostorima tako bliskima. Zahvaljujući književnosti, jedan intimni dnevnik i gotovo opsesivna potreba da se vodi vlastito „knjigovodstvo života“, postaje i moja intimna biografija.

Semezdin Mehmedinović: Autoportret s torbom

Zbirka kratkih priča i intimnih eseja s crtežima autora Semezdina Mehmedinovića „Autoportret s torbom“, nastala je u metrou jednog američkog grada, prilikom svakodnevnog putovanja na posao. Ova knjiga prepuna je tuđih lica i sudbina te neprestanih traganja pisca za vlastitim mjestom pripadanja. No, zahvaljujući čaroliji Semezdinovog pripovijedanja, „Autoportret s torbom“ postaje moj osobni priručnik za meditaciju i podsjetnik da u svakodnevici prepunoj buke ostavim malo mjesta za tišinu koja se slika riječima.

Larisina pisma

Pisma djevojčice Larise Ivanovne Lavrenko doktor Antun Car pedeset je godina držao „u limenoj kutiji uspomena“. Larisina pisma pisana na ruskom jeziku te mnoštvo sitnica u kuvertama (slike poznatih osoba iz društvenog i kulturnog života, fotografije, razglednice gradova, pjesme i sl.) ukoričena su u izdanju Art Radinice Lazareti. Ova knjižica stigla je do mene također u kuverti, kao ljubavno pismo i intimna posveta, a sada ponosno stoji u kućnoj biblioteci uz omiljena izdanja ruskih klasika.

CategoriesIzdajica voli
1

min
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.